Ciastka francuskie z jabłkami


Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Szybka, prosta i lekko słodka przekąska. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe, ale również chłodne są pyszne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)
- 3 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (18g)
- 20g cukru
- 150ml soku jabłkowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
- Połowę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
- Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pociąć na 8 kwadratów lub prostokątów.
- Rozłożyć zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złożyć na pół i brzegi mocno docisnąć widelcem.
- Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy. Należy piec jedną blachę po drugiej). Posmarować rozkłóconym jajkiem i zrobić po 3 nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się ciasta ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.