Babeczki jabłka

Babeczki w kształcie jabłka. Przygotowałam czerwone i zielone jabłuszka. Są to babeczki waniliowe z dodatkiem twarogu, pokryte masą czekoladową obsypaną czerwonymi lub zielonymi wiórkami kokosowymi. Wystający ogonek to kawałek paluszka Mikado (może być również zwykły paluszek oblany roztopioną czekoladą). Do tego świeży listek mięty lub melisy.

Dekoracja jest łatwa i dość szybka do wykonania.

Dzień lub parę dni wcześniej można przygotować kolorowe wiórki kokosowe.

Do przygotowania tych babeczek można użyć dowolnego ciasta na muffinki/ babeczki, które wyrasta z tzw. górką.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Kolorowe wiórki kokosowe:

  • ok. 100g wiórków kokosowych
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy

Masa czekoladowa:

  • 125g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • paluszki w czekoladzie np. Mikado
  • świeże listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować wiórki kokosowe według przepisu: „Kolorowe wiórki kokosowe”.
  2. Upiec babeczki według przepisu na „Babeczki motylki”. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  4. Masą czekoladową posmarować dość grubo babeczki, robiąc górkę. Babeczki obsypać czerwonymi lub zielonymi wiórkami kokosowymi. (Można babeczkę posypać z góry lub delikatnie włożyć babeczkę do miski z wiórkami, ale nie dociskać, aby nie zdeformować masy).

2

  1. Na środku wbić kawałek paluszka czekoladowego i włożyć listek mięty. (Listki najlepiej włożyć świeże, niedługo przed podaniem).

3

  1. Babeczki wstawić do lodówki na parę godzin lub noc.

Smacznego.

Babeczki jabłka

Babeczki jabłka