Pączki serca

Moje ulubione pączki z przepisu mojej mamy „Pączki tradycyjne” tym razem w kształcie serca. Pasują nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na Walentynki. Pokryte są pysznym, czerwonym lukrem zrobionym z mrożonych malin i cukru pudru. Pączki są pyszne, lekkie i puszyste.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 100g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 250ml mleka
- 1 łyżka spirytusu
- dżem lub powidła
- olej do smażenia (1- 1,5 litra)
Lukier:
- ok. 1 szklanki malin mrożonych
- cukier puder
Dodatkowo:
- dżem, powidła lub inne nadzienie
Sposób przygotowania:
- Maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Roztopić masło (lub margarynę). Odstawić na bok.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, wlewać stopniowo roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1,3 cm. Dużą foremką w kształcie serca (u mnie długa na 8 cm) wykrawać pączki. Gotowe układać na lekko posypanej mąką stolnicy (lub blacie). Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wykroić serca itd, aż zostanie zużyte całe ciasto.
- Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
- Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Nadziewać dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków.
- Przygotować lukier. Rozmrożone maliny przetrzeć przez sitko. Trochę przetartego musu przelać do miseczki, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o odpowiedniej gęstości. (Nie powinien być za rzadki, ani za gęsty. Powinien być taki, aby ładnie pokrył wierzch pączka).
- Pączki posmarować lukrem i pozostawić, aż lukier wyschnie.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 2 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.