Babeczki pieski

Babeczki na dziecięcą imprezę w kształcie piesków. Taką dekorację można zrobić na ulubionych muffinkach lub babeczkach. Pieski zrobiłam do wyboru w dwóch wersjach: brązowej i białej.
Składniki:
- dowolne ciasto na muffinki lub babeczki (u mnie: muffinki marmurkowe)
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
- 1- 2 łyżki kakao
- 250g masła
Dodatkowo:
- trochę masy marcepanowej
- m&m's z orzeszkami (lub orzeszki w czekoladzie jeśli są w miarę małe)
- kakao
- czerwony barwnik spożywczy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Połowę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na babeczkach wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego.
- Dalej używając rękawa z tą samą końcówką uformować koło lub owal. Zrobić nos i oczy z orzeszków.
- Do drugiej połowy masy wmieszać kakao i zrobić ciemne pieski w ten sam sposób co jasne.
- Z masy marcepanowej uformować uszy (jasne: zagniatając marcepan z dodatkiem cukru pudru, ciemne: dodając do marcepanu kakao). Do części masy marcepanowej dodać czerwony barwnik, zagnieść na jednolitą masę na blacie posypanym cukrem pudrem, rozwałkować i wyciąć języki. Uszy i języki ułożyć na babeczkach, wciskając je delikatnie w masę.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: Masy budyniowej wystarcza na ok. 15- 16 babeczek.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.