Muffinki biedronki

Przepis na muffinki udekorowane w kształcie biedronek. Idealne babeczki na przyjęcia dziecięce, jak również na Dzień Dziecka. Dzieci będą na pewno zachwycone.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 150g masła lub margaryny
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 150g cukru
Dodatkowo:
- 200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
- czerwony barwnik spożywczy
- paluszki
- 100g czekolady mlecznej
- Lentilky (Smarties)
- cukier puder
- inne dowolne ozdoby do ciast
- trochę margaryny do posmarowanie formy
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
- Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
- Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Z każdego muffinka ściąć górę i pokroić ją tak, aby otrzymać głowę i dwa skrzydełka. Używając pędzelka, pokryć głowy czekoladą.
- Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z gorącą wodą i czerwonym barwnikiem na jednolitą, dość gęstą masę. Czerwonym lukrem posmarować skrzydełka. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby ładnie pokrył ciasto, a jednocześnie dał się dobrze rozsmarować). Na skrzydełkach ułożyć lentilky. Skrzydełka pozostawić, aby lukier zastygł.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć 2 łyżki Nutelli. Dodać parę łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie mieszając.
- Na każdym spodzie z muffinka zrobić kleksa z czekoladowej śmietany. Ułożyć głowę i skrzydełka. (Skrzydełka można ułożyć płasko na śmietanie lub wbić pionowo, robiąc fruwającą biedronkę. Skrzydełka ustawione pionowo, na początku czasami opadają i trzeba je poprawiać.Jak muffinki poleżą w lodówce, to skrzydełka powinny się już trzymać).
- Ozdobić głowę lukrem, pisakami lub ozdobnymi kuleczkami.
- Przygotować czułka. 12 paluszków przekroić na pół i posmarować roztopioną czekoladą. Czułka wbić za głową, w śmietanę.
- Muffinki do czasu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.