Bozener Crostoi

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g masła
- 50g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 20ml Grappa*
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.
- Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).
- Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.
Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.
![]() |
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
około 1 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 120- 150 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.