Babeczki buraczane

Mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków i dwukolorowym, czekoladowo- serowym kremem.
Przy przygotowywaniu tych babeczek skorzystałam z przepisu, który niedawno pojawił się na stronie na Czekoladowe ciasto z burakami.
Składniki:
Ciasto:
- 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 190g ugotowanych i obranych buraków
- 150ml oleju np. rzepakowego
- 3 jajka (rozmiar M)
- 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 50g kakao
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 200g masła
- 30g cukru pudru
- 100g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
- Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
- Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
- Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
- Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).
Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:
Krem w folii spożywczej:
- W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
- Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.
- Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.