Babeczki z rabarbarem

Smaczne, soczyste i nie za słodkie babeczki z kawałkami rabarbaru. Super kombinacja słodkiego z kwaśnym. Na drugi i trzeci dzień smakują równie dobrze jak w pierwszy. Smaczne same, nawet bez lukru.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g rabarbaru
  • 175 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka, temperatura pokojowa
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka, temperatura pokojowa

Lukier:

  • 75 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy zmiksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
  3. Odłożyć jedną łyżkę mąki na bok. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy. Nie miksować za długo, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Rabarbar wymieszać z odłożoną łyżką mąki i delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do ok. ¾ wysokości papilotki.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  7. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować babeczki i pozostawić, aby lukier wyschnął.

Uwaga:

  • U mnie wyszły 22 babeczki. Podczas pieczenia pierwszych 12, reszta ciasta może czekać na blacie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babeczki z rabarbarem Babeczki z rabarbarem Babeczki z rabarbarem