Babeczki z rabarbarem


Smaczne, soczyste i nie za słodkie babeczki z kawałkami rabarbaru. Super kombinacja słodkiego z kwaśnym. Na drugi i trzeci dzień smakują równie dobrze jak w pierwszy. Smaczne same, nawet bez lukru.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g rabarbaru
- 175 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 4 jajka, temperatura pokojowa
- 350 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka, temperatura pokojowa
Lukier:
- 75 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy zmiksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Odłożyć jedną łyżkę mąki na bok. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy. Nie miksować za długo, tylko do momentu połączenia się składników.
- Rabarbar wymieszać z odłożoną łyżką mąki i delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do ok. ¾ wysokości papilotki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować babeczki i pozostawić, aby lukier wyschnął.
Uwaga:
- U mnie wyszły 22 babeczki. Podczas pieczenia pierwszych 12, reszta ciasta może czekać na blacie.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.