Pączki hiszpańskie (czekoladowe)


Pączki hiszpańskie w wersji czekoladowej. To pączki z ciasta parzonego z dodatkiem kakao, pokryte lukrem. Wielbiciele czekoladowych wypieków będą zachwyceni. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Po usmażeniu w smaku jest mocno wytrawne i gorzkie. Natomiast słodki lukier, którym pączki są pokryte nadaje im wystarczająco dużo słodkości i całość idealnie do siebie pasuje. Dlatego koniecznie zróbcie je z lukrem.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 3 jajka (rozmiaru M)
Lukier:
- ok. 180 g cukru pudru
- ok. 2- 3 łyżek gorącej wody
- posypka cukrowa (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. W miseczce wymieszać mąkę z kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę z kakao i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
- Ciasto pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
- Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.
- W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
- Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty, aż będą lekko zarumienione. (Trudno to zauważyć przy ciemnym cieście, ale ciasto będzie upieczone i chrupiące). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
- Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę wody).
- Pączki posmarować lukrem, najlepiej używając silikonowego pędzelka i ewentualnie posypać posypką cukrową. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.