Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)
Ocena użytkowników: 5 / 5






Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 110g masła
- 110g cukru
- 1 jajko
- 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
- 25g kakao
- 20g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
- Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
- Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
- Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciastka bie wyszły. Robione wg przepisu. Coasto nie rozpływało się w piekarniku. Po 12 minutach były nadal surowe. Pieczone 180 st. Gora dol.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wygląda na to, że ciasto wyszło za gęste. Czy masło było dobrze utarte z cukrem, ucierane przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach, aż zrobiło się jasne i puszyste?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasteczka wychodzą przepyszne, szybkie, smaczne i proste, u mnie na mące gryczanej i budyniu bezglutenowym, robię od razu z dwóch porcji 😊😋
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja uzylam maki ryzowej oraz mixu bezglutenowego shar. Czas pieczenia wyszedl mi dluzszy - 20min. Przy krotszym czasie byly calkiem mokre. Wychodza dość slodkie i extremalnie kruche. Ksztaltem przypominaja krowie placki co jest calkiem zabawne.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.można użyć mąki pszennej tortowej? w takiej samej proporcji?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tutaj jest przepis na bardzo podobne ciasteczka na mące pszennej: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/286-ciasteczka-mocno-czekoladowe-z-orzechami
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Są pyszne :) i mocnoooo czekoladowe ;)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne, dziekuje za przepis!!! Mam podstawowy problem. Chce ich zrobic dwa razy wiecej rozumiem ze wtedy podwoic ilosc wszystkich skladnikow? Proste pytanie a zawsze mam problem z iloscia skladnikow :)) pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oczywiście.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pycha !....nareszcie
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zastanawiam się czy masło można zastąpić olejem kokosowym..
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że warto spróbować. Oczywiście powinien mieć on konsystencję jak miękkie masło ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Te ciastka są tak dobre, że brak mi słów... (ok) (y)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upieczone...pyszne...wykorzystałam mąkę kukurydzianą !!!Dziękuję za przepis :D
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje ciastka podczas pieczenia nie chciały się rozlać :)- nie wiem co zrobiłam źle? Może wina mąki (kokosowe i ryżowa)?
Ale w smaku extra! Pozdrawiam- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Od mąki może trochę też zależeć, ale konsystencja zależy w głównym stopniu od utarcia masła z cukrem i jajkiem. Im dłużej będziesz ucierać tym masa będzie puszystsza i luźniejsza i wtedy ciasto podczas pieczenia się rozleje. Krótko utarce masło z cukrem i jajkiem dadzą bardziej zbite ciasto i ciasteczka się tak nie rozleją. Ja nie przejmowałabym się, jeśli się nie rozlały. Byłoby gorzej na odwrót ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo ciasteczka można przechowywać w słoiku? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że w słoiku lub puszce bedą się dobrze przechowywać. Jak długo trudno mi powiedzieć, ale myślę, że z tydzień.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upiekłam z mąki amarantusowej zmieszanej z jaglaną i wyszły pyszne :) Dziękuję za ten przepis, od niedawna musiałam z powodów zdrowotnych przejść na dietę bezglutenową i ciąglę poszukuję nowych przepisów :)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiej mąki Pani użyła?
Pozdrawiam,
Zuzanna- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!
Pozdrawiam,
Ola- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wszystkie czekolady są bez glutenu elo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony :) Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wygląda super! muszę upiec na weekend :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się