Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje.
Składniki:
- 115g masła
- 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 1 jajko
- 30g kakao
- 150g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- cukierki krówki
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieść na jednolite ciasto.
- Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
- Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.