Szyszki
Ocena użytkowników: 5 / 5







Szyszki z ryżu preparowanego i cukierków krówek. Słodkie, smaczne, szybkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 60 g ryżu preparowanego
- 300 g* cukierków krówek
- 125 g masła (lub margaryny)
Sposób przygotowania:
- Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek to też można tak zostawić).
- Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
- Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
- Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
- Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Uwagi:
* Ważę 300 g krówek bez papierków, dlatego należy kupić ich więcej ok. 500g.
W wersji bezglutenowej proszę wybrać krówki bezglutenowe.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U nas takie pyszności ... jak mowi córcia...ala "psie kupy" ;)Aaa...w moich krówkach było mleko, trzeba czytać skład 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaję parę cukierków dumle oprocz krówka - lepszy smak :D
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mój syn za chwile będzie na technike robić szyszki z tego przepisu
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A trzeba akurat bezglutenowe czy mogą być inne ? No krówki . (wm)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakie chcesz. Wersja w nawiasie jest opcjonalna.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może nie szyszki, a raczej kulki ponownie wyszły świetne ^^ Polecam przepis c-:
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.kulki bo tak ulepiłaś (nod)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krówki jakiekolwiek? A ktoś czytał skład krówek?! W najtańszych ciężko znaleźć masło, sama chemia! I jak jeszcze miałabym dodać margarynę OMG! Wystarczy dobra masa królowa firmy z krówką plus masło (nie żaden mix) i mamy zdrowy (gdyby nie cukier) smakołyk :-)
- {"set":null,"list":{"2":3,"7":0,"3":6,"4":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A te Szyszki miękną?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, one się dobrze trzymają.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A masa krówkowa i cukierki krówki czy jak to tam to ,to samo? No wiadomo masa krówkowa to masa nie trzeba roztapiać ale można zastąpić?
- {"set":null,"list":{"2":0,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie. Tutaj należy użyć cukierków.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić szyszki i jaki rodzaj krówek lub z jakiej firmy nadają sie najlepiej? Czy nie ma to znaczenia?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zwykłe, klasyczne krówki. Firma bez znaczenia :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szyszki wyszły wspaniałe! Ja dodałam jeszcze w s trakcie łączenia masy łyżkę kakao gorzkiego. Jeden fakt CIERPLIWOŚĆ i spokój.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co można zrobić jeśli przypadkiem masa wyszła zbyt rzadka- jak zagęścić? Nie mam możliwości dokupienia ryżu preparowanego, wzięłam ostatnie paczki ze sklepu :(
- {"set":null,"list":{"6":5,"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Płatki kukurydziane lub inne chrupki dosyp. Resztki czekolady, cukierków, mielonych orzechów, kakao też zageszcza
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A moje wyszły strasznie twarde, może wiecie dlaczego?
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żeby były miękkie krówki muszą być ciągnące.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wrzuciłaś ryż do zbyt ciepłej masy, poczekaj chwilę aż nie będzie taka gorąca
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za długo podgrzewane.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wlasnie robie te szyszki, i maslo nie chce mi sie polaczyc z krowkami.... co robic ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak prawdziwe masło, to po jakimś czasie się połączy.
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.:^) Prawdopodobnie przegrzalas masło za wysoki ogień
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zdejmij z ognia i szybciej mieszaj
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Doroto[/b] z masy krówkowej też się da zrobić szyszki, tylko troszkę inaczej. Na puszkę masy krówkowej (400g) dodaj 100g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej). Podgrzej masę krówkową w garnku razem z posiekaną czekoladą, mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj ryż preparowany.
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a ja chcialam zapytac czy z masy kajmakowej tez mozna zrobic? Tu w Holandii krowek nie ma :( tylko w polskich sklepach a codziennie tam nie bywam.. z twarogiem to wogole ciezko dostac. ale to juz nie na temat.. pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sprobuj i napisz czy wyszly
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To się będzie mega kleić. Można zrobić szyszki na mleku skondensowanym słodzonym i czekoladzie. Wychodzą super szyszki. Na 100 g ryżu preparowanego dodać 200 g słodzonego mleka skondensowanego, podgrzanego ze 150 g posiekanej czekolady, aż do jej rozpuszczenia.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]m.dz.[/b] myślę, że w lodówce można je przechowywać do 7 dni.
P.S. Bardzo mnie to cieszy :)- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też chciałam ponowić pytanie (bo nie widzę odpowiedzi) - ile można je przechowywać? Szukam czegoś, co można zrobić już nawet teraz, żeby nie zostawiać sobie wszystkiego na dwa dni przed świętami... :)
Ps. Swoją książką ułatwiłaś mojemu mężowi kupno prezentu dla mnie na święta ;)
Pozdrawiam z mroźnych Mazur- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzisiaj sama po raz pierwszy zrobiłam te szyszki i są przepyszne :-) . Mama, siostra, babcia no i tata są zachwyceni ;-)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.8) luzik świetne
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się