Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzone
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone

Nadzienie:

  • 150 g cukru
  • 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła (lub margaryny)
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  4. Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  6. Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tarta orzechowa Tarta orzechowa Tarta orzechowa

Powiązane przepisy