Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 90 g masła
Dodatkowo:
- ok. 1,6 kg śliwek
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
- Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).
- Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24- 30 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.