Sernik wiedeński

Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.
Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.
Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 160g cukru pudru
- 125g masła
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
- 100g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Obręcz i dno tortownicy owinąć od zewnątrz szczelnie co najmniej trzykrotnie w folię aluminiową. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. (Jak owinąć tortownicę folią aluminiową można zobaczyć na zdjęciach w przepisie "Sernik japoński").
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Skórkę pomarańczową posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i likierem. Odstawić na bok na ok. pół godziny. Następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek). Dalej miksując, dodawać po łyżce sera.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie bakalie.
- Zagotować wodę w czajniku.
- Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.