Ciasto Milky Way bez pieczenia


Szybkie i proste ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Herbatniki przełożone są mleczną masą z mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Herbatniki mogą być jasne lub kakaowe, a także bezglutenowe. Ciasto polecam osobom lubiącym desery słodkie oraz mleko w proszku.
Herbatniki w cieście nie miękną mocno. Pozostają chrupiące. (Może zależeć to od użytych herbatników). Jeśli chcecie, możecie je namoczyć dodatkowo w mleku tj. do głębokiego talerza wlać trochę mleka i zanurzać w nim na chwilę herbatniki, jeden po drugi.
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24cm:
Masa mleczna:
- 250 ml mleka tłustego (ok. 3,2%)
- 80 g cukru
- 400 g mleka w proszku (pełnego*)
- 200 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 70 g masła
- 30 g kakao
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- ok. 450 g herbatników (jasnych, kakaowych lub bezglutenowych)
- trochę mleka do namoczenia herbatników (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno formy ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyć herbatniki (ewentualnie uprzednio namoczone w mleku), docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.
- Przygotować masę mleczną: Mleko w proszku przesiać (aby nie było grudek w gotowej masie). Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, miękką i kremową masę. Odstawić na bok.
- Mleko i cukier przełożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka** wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie gęsta pasta). Gdy masa ostygnie (nie czekać za długo, aby nie zrobiła się za gęsta), miksując dalej masło dodawać porcjami masę.
- Połowę masy mlecznej wyłożyć do formy na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników (namoczonych w mleku). Wyłożyć resztę masy mlecznej i na nią trzecią warstwę (namoczonych) herbatników.
- Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder z kakao najlepiej przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku i ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier puder z kakao i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
- Polewę rozłożyć na herbatnikach. Ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Uwagi:
- Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
- * Używam mleka "niebieskiego" Siedlce, Mlekovita lub "łaciatego". Nie polecam mleka granulowanego.
- ** Można najpierw ostudzić podgrzane mleko z cukrem i dopiero wmieszać mleko w proszku. Wtedy dodajemy od razu porcjami tę masę, miksując dalej masło.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.