Lepki piernik


Wilgotny, kleisty, miękki piernik łącznie ze skórką z wierzchu, która jest delikatna, miękka i lepka. Bardzo smaczny, szybki piernik, od razu gotowy do jedzenia, ale jak poleży 1- 2 dni to przejdzie aromatem i będzie jeszcze smaczniejszy. Pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje żadnej polewy ani masy do przełożenia.
Składniki na formę keksową o dł. 25cm:
- 110 g masła
- 110 g cukru brązowego
- 110 g melasy
- 2 jajka (rozmiar M lub L), temperatura pokojowa
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 25 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do rondelka przełożyć masło, cukier i melasę. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając aż masło się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać do lekko ciepłej masy z melasą, mieszając trzepaczką.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z imbirem, cynamonem i szczyptą soli. Przesiać bezpośrednio do garnka z melasą i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
- Mleko podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do garnka z ciastem i wymieszać krótko trzepaczką do połączenia. (Ciasto jest rzadkie).
- Ciasto wylać do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół. Po 45 minutach przykryć z góry folią aluminiową i piec kolejne 15 minut. (Przykrycie ciasta folią aluminiową ma wspomóc powstanie na wierzchu lepkiej warstwy).
- Po godzinie wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić przykryte folią do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. (W lodówce myślę, że do tygodnia).
Źródło: Według przepisu ze strony: biggerbolderbaking.com
![]() |
Kuchnia: |
Irlandzka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.