Keto brownie z musem malinowym


Ketogeniczne ciasto czekoladowe a’la brownie z kremem malinowym. Mocno czekoladowe blaty, przełożone są lekką pianką malinową. Cały torcik ozdobiony jest polewą czekoladową. Dość szybkie do przygotowania, smaczne, wilgotne i nie za słodkie ciasto.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 389 kcal, B: 8g, T: 35g, W: 9g
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Ciasto:
- 150 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 75 g musu migdałowego lub gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów), temperatura pokojowa
- 110 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 130 g erytrytolu
- 60 g zmielonych migdałów, ze skórką lub bez
Mus malinowy:
- 250 g malin, mrożonych
- 5 łyżek erytrytolu
- 3,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 4 łyżki wody
- 250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
Polewa czekoladowa:
- 90 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 70 g masła
Sposób przygotowania:
- Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać zmielone migdały i erytrytol.
- Do lekko ciepłej masy czekoladowej wmiksować mus migdałowy, a następnie w odstępach po jednym jajku. (Po dodaniu drugiego jajka masa może wyglądać na zwarzoną, ale po wmiksowaniu trzeciego będzie już gładka. Proszę nie przejmować się konsystencją).
- Dodać migdały z erytrytolem i zmiksować do połączenia.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny, a ciasto miękkie).
- Ciasta wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formach na kratce kuchennej, aż będą lekko ciepłe lub chłodne. Następnie wyciągnąć z form i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować mus malinowy: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je erytrytolem. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż maliny się rozmrożą. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie mocno podgrzać, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
- Na paterze ułożyć jeden blat czekoladowy. Zapiąć obręcz do tortu i wyłożyć mus malinowy. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny do stężenia musu.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Poczekać, aż ostygnie i zacznie lekko gęstnieć. (Można ten proces przyspieszyć, wkładając miskę z polewą do zimnej wody). Polewę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i zaczynając od brzegu wyciskać polewę, pozwalając jej spływać na boki. Resztę polewy wycisnąć na wierzch tortu i szybko ją rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.
- Tort przechowywać w lodówce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.