Brownies kokosowe bez glutenu, laktozy i jajek


Zdrowsza wersja brownie na mleku kokosowym, bez glutenu, nabiału, jajek i dodatku białego cukru (poza tym w czekoladzie). Piekłam to ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów oraz z dodatkiem mąki kokosowej. Ze zmielonymi migdałami jest mocno wilgotne, natomiast z mąką kokosową jest bardziej suche. Trochę trudno je pokroić, bo ciasto się "strzępi" i przykleja do noża, ale nie ma tragedii ;) Schłodzone brownie ze zmielonymi migdałami robi się zwarte.
Na pierwszych trzech zdjęciach jest brownie ze zmielonymi migdałami, a dwa ostatnie (posypane wiórkami kokosowymi) to brownie na mące kokosowej.
Składniki (na formę kwadratową o boku 20cm):
Ciasto:
- 250 ml mleka kokosowego z puszki
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 100 ml syropu klonowego
- 45 g oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów/ orzechów laskowych
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę posiekać.
- Olej kokosowy podgrzać, aż będzie płynny.
- Mleko kokosowe podgrzać w niedużym rondelku prawie do zagotowania. Od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Wmieszać trzepaczką zmielone siemię lniane, a następnie syrop klonowy i roztopiony olej kokosowy.
- W misce wymieszać trzepaczką mąkę kokosową (lub zmielone migdały), skrobię, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z masę czekoladową trzepaczką, mieszając tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.