Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCJxcAYUZ3Q

Składniki:

3 blaty bezowe:

  • 5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Śmietanę ubić na sztywno.
  7. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
  8. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
  9. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
  10. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną