Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną
Ocena użytkowników: 5 / 5







Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
https://www.youtube.com/watch?v=ZCJxcAYUZ3Q
Składniki:
3 blaty bezowe:
- 5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
- Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
- Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
- Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
- Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
- Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tort super polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy blaty bezowe do tego tortu mogę upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku na blaszce żeby tam czekały do czasu przełożenia ??? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, w szczelnie zamkniętym piekarniku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy jak zrobię z większej ilości białek to czy czas pieczenia i temperatura sie zmieni?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli blaty będą trochę większe, jeśli chodzi o średnicę to czas i temperatura będzie podobna. Natomiast jeśli blaty będą grubsze to należy je piec dłużej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czyli 3 blaty piecze się jednocześnie? Dobrze to rozumiem? W sensie na różnych poziomach?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, na dwóch poziomach.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaką śmietanę Pani użyła? Powiedzmy, że mam dostęp do tych samych produktów co Pani 😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Używam najzwyklejszej i najtańszej Schlagsahne z Lidla lub Edeka ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pychaaa
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jeśli bym chciała upiec góra-dół to jaka wtedy temperatura?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To piekłabym w tej samej temperaturze, ale trochę dłużej, aż będą wysuszone z zewnątrz. Trzeba też zamienić blachy miejscami w połowie pieczenia, aby dopiekły się od góry i dołu równomiernie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":5,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo polecam przepis.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie, ile czasu mam trzymać beze po upieczeniu w piekarniku?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po wysuszeniu uchyl troszkę drzwiczki piekarnika i jak wystygnie możesz wyciągnąć ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiej wielkości jajek użyła Pani w przepisie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka średnie rozmiar M :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę użyć cukru pudru zamiast zwykłego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz, ale najlepszy były drobny cukier do wypieków.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Śmietankę jakiej firmy użyłaś?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W tym temacie niestety nie pomogą, ponieważ mieszkam w Niemczech i piekę na niemieckich produktach ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A możesz mi powiedzieć ,na których Niemieckich produktach😊
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najczęściej z Lidla lub Edeki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie😊 zamierzam zrobić ten torcik córci na urodziny, tylko myślałam zrobić z dwóch "bez" , ale większych. Czy wyjdzie dobrze, z tej proporcji co podała Pani w przepisie?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ale to zależy od wielkości bez jakie chcesz zrobić. Popatrz w tym przepisie zrobiłam dwie większe bezy o średnicy 23cm z 6 białek. Czas i temp. pieczenia takie same w obu przepisach: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1141-tort-bezowy-dacquoise
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy mogę włożyć zrobiony krem do lodówki na 2-3h?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bitą śmietanę najlepiej zrobić przed przełożeniem. Nie trzymałabym jej tyle w lodówce.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Mam pytanie odnośnie temperatury - 120 st. liczysz w piekarniku? termoobieg podnosi grzanie o ok. 20 st. czyli nastawiasz piekarnik na 100 st. + termoobieg /wtedy wewnątrz będzie 12o st./ czy ustawiasz 120 + termoobieg, wtedy wewnątrz będzie 140 st.? Nigdy nie wiem jak być powinno. Pozdrawiam. Alicja
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie za bardzo rozumiem. Wybieram sposób grzania- termoobieg i ustalam mu temperaturę 120 stopni.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja rozumiem odpowiedź i dziękuję.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To dobrze , to mnie cieszy ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszędzie podają przepisy z masą ze śmietanki i dodatkowo mascarpone. Czy serek rzeczywiście nie jest potrzebny?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak widać nie ;) Dobrze ubita śmietana jest stabilna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy w piekarniku gazowym beza wyjdzie? Miałam kilka prób z różnymi wypiekami i czasem mnie zawodził, boję się, że tym razem będzie tak samo
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mam niestety doświadczenia z piekarnikiem gazowym. Może ktoś inny będzie mógł doradzić.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi nie wychodzila. Mialam piekarnik gazowy i to byla katastrofa. Kazde ciasto- spod juz dobry, gora surowa. Zeby gora byla dobra, spod musial sie spalic a potem go odkrajalam. Masakra. Probowalam roznych trikow z gazowym, zmienialam temp, wyciagalam szuflade z dolu. Ogolnie nie polecam. Potem przestalam piec, az wymienilam piekarnik na elektryczny. Inny swiat, polubilam pieczenie, wszystko wychodzi.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja mam gazowy i nie mam problemu tylko dłużej musi się piec. Za to mam złe doświadczenia z elektrycznym.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się