Babka jogurtowa bez glutenu


Prosta babka bezglutenowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju, które nadają jej wilgotności. Babka jest szybka do przygotowania, miękka, prosta w smaku i delikatnie cytrynowa.
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 3 jajka (rozmiar M)
- 160 g cukru (lub ksylitolu)
- 150 ml jogurtu typu greckiego
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 125 ml mleka
- 120 g mąki z ciecierzycy lub sojowej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem (lub ksylitolem) na jasną, puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na średnie, dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, stopniowo jogurt, olej i mleko.
- Na końcu dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką np. z ciecierzycy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć babkę z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Chłodne ciasto pokryłam jogurtem greckim wymieszanym z ksylitolem).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.