Szybkie do przygotowania ozdobne kwiaty z papieru waflowego do dekoracji tortów lub innych wypieków. Z jednej strony sposób przygotowania jest dość prosty. Z drugiej jednak strony papier waflowy po złożeniu ma tendencję do pękania, co utrudnia pracę tą metodą. Dlatego polecam zakupić cienki papier waflowy.
Polecam osobom, które lubią modelować. U mnie każdy kwiatek wyszedł trochę inny. Wszystko zależy od tego jak nam się ułożą płatki.
Składniki:
arkusze papieru waflowego (u mnie A4 o grubości 0,35 mm, ale lepiej jak będzie cieńszy)
drut florystyczny
złoty barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
kubek z wodą
pędzel
nożyczki
kawałek styropianu do wbicia gotowych róż (sprawdzi się również np. solniczka i pieprzniczka z dziurkami)
Sposób przygotowania:
Z arkusza papieru waflowego wyciąć 4 lub 5 kwadratów różnej wielkości.
Drucik zagiąć z jednej strony.
Najmniejszy kwadrat złożyć dwukrotnie, aby powstały cztery części (czyli na pół i jeszcze raz na pół). Najlepiej nie naciskać za mocno zagięcia, aby w miarę możliwości nie pękło lub jak najmniej.
Trzymając w ręku złożony kwadrat, zaokrąglić nożyczkami brzegi (jak na zdjęciu).
Rozłożyć delikatnie papier i w środek włożyć drucik. Przy pomocy pędzelka namoczonego w wodzie posmarować środek i zagięcia wodą i dwoma rękami ścisnąć jednocześnie ze wszystkich stron papier do drucika. Przytrzymać chwilę, aby się skleiło.
Drugi co do wielkości kwadrat złożyć dwukrotnie, zrobić nożyczkami zaokrąglenie, rozłożyć i wbić w środek drucik z pierwszymi płatkami.
Następnie namoczyć środek i złożenia wodą i ścisnąć palcami do środka, dociskając do drutu i pierwszych płatków. Przytrzymać chwilę, aby wszystko się skleiło.
W ten sam sposób przygotować trzeci, czwarty i jeśli chcemy większy kwiatek to również piąty kwadrat.
Brzegi kwiatka można pomalować złotym barwnikiem, maczając pędzelek z barwnikiem w proszku w odrobinie wody.
Gotowy kwiatek, gdy będzie całkiem suchy, można długo przechowywać w temperaturze pokojowej.
Lepiej wybrać stabilny krem, bez śmietany. Wafel mięknie od wilgoci. Ewentualnie wbiłabym kwiaty przed podaniem. Kwiaty są suche, więc myślę, aż tak szybko nie zmiękną ,ale obawiałabym się trzymać na tak wilgotnym kremie przez noc.
no właśnie tak myślałam, ale nie mam doświadczenia z takimi dekoracjami. Muszę je udekorować 5h przed podaniem, może tyle wytrzymają. Dziękuję za odpowiedź i życzę miłego dnia:)