Żelka mango

19 Komentarzy
Żelka mango

Żelka z mango do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżego mango, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Ma piękny słoneczny kolor. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.

Przykładowe torty z żelką mango: "Tort na chrzest dla dziewczynki".

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:

  • 200 g miąższu z mango (potrzebny jest 1 dojrzały owoc)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 10 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  2. Mango umyć, obrać, odważyć 200 g miąższu i przełożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na mus.

2

  1. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając dodawać stopniowo puree z mango.

3

  1. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Puree wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).

4

  1. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  2. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat tortu kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Żelka mango
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Czy kładąc zamrożona żelke na tort krem na bazie śmietanki i mascarpone nie podejdzie woda przez noc? Boje się ze zelka podczas rozmrażać na torcie zepsuje stabilność tortu.. może powinnam ja rozmrozić dzień wcześniej i dopiero wtedy położyć na torcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ja kładę zawsze świeżą, tj. stężałą z lodówki, ale wiem, że można kłaść zamrożoną, bez rozmrażania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kingaaa · 1 lat temu
    Witam, a gdy żelka się nie ściągnęła w lodówce przez noc ? Mogę podgrzać ją jeszcze raz z żelatyną? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Asia · 1 lat temu
    A jak zrobić z mango mrożonego?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Odważ 200 g zamrożonego mango do miski i pozostaw do rozmrożenia. Potem dodaj cukier i sok z cytryny i zmiksuj blenderem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Witam. A czy można zrobić taką żelke z takiego gotowego przecieru mango?  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Witam. Czy mogę zelke zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamrażalniku? Muszę zrobić tort i słodki stół więc chciałam sobie trochę ułatwić 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Czy taka żelke mozna uzyc tylko w całości w formie przełożenia tortu czy mozna rownież pokroić ją w kawałeczki i dodać do kremu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Witam. Zrobiłam żelke z mrożonego mango i mi nie stężała, jak ja uratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    WitamA czy można użyć mango rozmrożonego i czy próbowałaś może zamiast żelatyny zastosować agar? Chciałaby zrobić takie żelki ale nie na tort tylko jako domowe żelki miśki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Rozmrożone mango może być. Niestety nie mam doświadczenia z agarem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Świeże mango zawiera enzymy, które uniemożliwiają tężenie galaretki. Jakim cudem żelka z tego przepisu się udaje?