Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo

6 Komentarzy
Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo

Tarta dla wielbicieli masła orzechowego. To ciasteczkowy spód z ciasteczek oreo pokryty kremem z masła orzechowego i mascarpone, polany polewą czekoladową. Smaczna tarta, sycąca, o wyrazistym smaku masła orzechowego. Jest kaloryczna, ale nie zjecie jej za dużo ;). Proponuję kroić małe kawałki i podawać z filiżanką czarnej kawy.

https://www.youtube.com/watch?v=U-rgZL6rB5U

Składniki:

Spód:

  • 180 g ciasteczek typu Oreo
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 200 g masła orzechowego, gładkiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 20 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) i miękkim masłem zmiksować w malakserze na gładką masę.
  2. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 11x 35 cm (najlepiej z wyciąganym dnem), ugniatając dobrze na dnie i dociskając do ścianek bocznych.
  3. Przygotować nadzienie. Masło orzechowe, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i zmiksować mikserem do momentu połączenia się składników.
  4. Nadzienie wyłożyć do formy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa zgęstniała.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodną polewę wylać na nadzienie. Orzeszki posiekać i posypać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, aby polewa zgęstniała.
  7. Schłodzone ciasto kroić na kawałki i podawać. Ciasto nie powinno stać za długo w temperaturze pokojowej, bo szybko mięknie.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 6 lat temu
    Mnie się wydaje, że można. Rozmiar tortownicy klasyczny 20cm średnicy. Z twarogiem bym jednak już nie ryzykowała, zwykły twaróg ma zdecydowany smak. Nawet wtedy kiedy dodasz resztę składników, może być wyczuwalny. Mascarpone oprócz konsystencji ma delikatny zupełnie inny smak. W sumie nie będzie już to co miało być.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malena · 6 lat temu
      Wiem wiem, ze mascarpone ma inny smak i konsystencje. Ma tez sporo tluszczu, wiec szukalam alternatywy. Swiezy serek typu Philadelphia bedzie mi fajnie pasowal.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malena · 6 lat temu
    Dzien dobry,
    czy mozna uzyc okraglej formy na tarte z wyciaganym dnem? I jezeli tak, jakich rozmiarow.
    I jeszcze jedno pytanie: Czy zamiast marscarpone mozna uzyc twarogu, czy zmieni to za bardzo konsystencje?
    Dziekuje!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, może być okrągła forma. Sprawdź średnicę swojej formy i przelicz ilość składników według [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"przelicznika form do pieczenia"[/url]
      Zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Malena · 6 lat temu
        Fantastycznie! To mam nowy przepis na swieta! Dziekuje! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 6 lat temu
    Wygląda świetnie, zrobię na święta. W tym roku przygotuję słodkości tylko z Waszych Domowych Wypieków. Będzie zupełnie inaczej i o to właśnie chodzi. Cieszę się, że jesteście :)