Tarta dla wielbicieli masła orzechowego. To ciasteczkowy spód z ciasteczek oreo pokryty kremem z masła orzechowego i mascarpone, polany polewą czekoladową. Smaczna tarta, sycąca, o wyrazistym smaku masła orzechowego. Jest kaloryczna, ale nie zjecie jej za dużo ;). Proponuję kroić małe kawałki i podawać z filiżanką czarnej kawy.
Ciasteczka (razem z kremem) i miękkim masłem zmiksować w malakserze na gładką masę.
Masę ciasteczkową wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 11x 35 cm (najlepiej z wyciąganym dnem), ugniatając dobrze na dnie i dociskając do ścianek bocznych.
Przygotować nadzienie. Masło orzechowe, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i zmiksować mikserem do momentu połączenia się składników.
Nadzienie wyłożyć do formy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby masa zgęstniała.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną polewę wylać na nadzienie. Orzeszki posiekać i posypać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Schłodzone ciasto kroić na kawałki i podawać. Ciasto nie powinno stać za długo w temperaturze pokojowej, bo szybko mięknie.
Mnie się wydaje, że można. Rozmiar tortownicy klasyczny 20cm średnicy. Z twarogiem bym jednak już nie ryzykowała, zwykły twaróg ma zdecydowany smak. Nawet wtedy kiedy dodasz resztę składników, może być wyczuwalny. Mascarpone oprócz konsystencji ma delikatny zupełnie inny smak. W sumie nie będzie już to co miało być.
Wiem wiem, ze mascarpone ma inny smak i konsystencje. Ma tez sporo tluszczu, wiec szukalam alternatywy. Swiezy serek typu Philadelphia bedzie mi fajnie pasowal.
Dzien dobry,
czy mozna uzyc okraglej formy na tarte z wyciaganym dnem? I jezeli tak, jakich rozmiarow.
I jeszcze jedno pytanie: Czy zamiast marscarpone mozna uzyc twarogu, czy zmieni to za bardzo konsystencje?
Dziekuje!
Tak, może być okrągła forma. Sprawdź średnicę swojej formy i przelicz ilość składników według [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"przelicznika form do pieczenia"[/url]
Zamiast mascarpone można użyć serka kremowego typu Philadelphia.
Wygląda świetnie, zrobię na święta. W tym roku przygotuję słodkości tylko z Waszych Domowych Wypieków. Będzie zupełnie inaczej i o to właśnie chodzi. Cieszę się, że jesteście :)