Pyszny seromakowiec z dodatkiem wiśni na cienkim, kruchym cieście. To połączenie sernika i makowca w jednym cieście. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Ciasto jest smaczne, zwarte i wilgotne. Do tego wiśnie, które dodają uroku i soczystości.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
45 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka* gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, schłodzonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
350 g suchego maku zmielonego
100 g cukru
150 ml mleka
70 g masła
1 łyżka miodu
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
180 g cukru
Dodatkowo:
150 g wiśni ze słoika (waga po odsączeniu)
Sposób przygotowania:
Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować masę makową: Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gorąca. Garnek ściągnąć z pieca, wmieszać miód, przykryć talerzykiem i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia i łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
Dno przygotowanej formy wykleić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Na kruchym cieście rozłożyć większą część masy makowej, robiąc kleksy. (Masę zlepić rękami, aby była bardziej zwarta i trzymała się). Całość zalać ostrożnie masą serową. Rozłożyć resztę masy makowej, robiąc kleksy i rozłożyć wiśnie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Uwaga:
* Ciasto kruche według podanych proporcji powinno wyjść jednolite i plastyczne. Gdyby było za suche, można dodać trochę więcej śmietany.
Dzień dobry, czy można użyć mrożonych (uprzednio rozmrożonych) wiśni? Np. z dodatkiem cukru pudru żeby nie były za kwaśne? Dzisiaj będę piekła, jestem bardzo ciekawa efektu 😍 Nie lubię klasycznych serników ani makowców, ale coś czuję że to połączenie będzie tym czego szukałam!