Pralinki chałwowe

Pyszna domowa chałwa waniliowa obtoczona w gorzkiej czekoladzie. Połączenie czekolady z chałwą bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Pralinki są bardzo smaczne.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 200g sezamu łuskanego (białego)
- 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
- Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 2 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać).
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
- Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
- Chałwę wyłożyć do foremek pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady.
- Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.