Bajaderki z masą budyniową


Miękkie, czekoladowe kulki z pokruszonego ciasta biszkoptowego lub herbatników z masą budyniową, czekoladą i rodzynkami w rumie. Obtoczone są w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 200 g herbatników lub biszkoptu (ok. połowa biszkoptu z 4 jaj według przepisu: "Biszkopt uniwersalny")
Masa budyniowa:
- 1 żółtko
- 125 ml mleka
- 50 g cukru
- 10 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 30 g rodzynek
- 60 ml rumu (lub wódki)
- 50 g posiekanych, migdałów bez skórki
- wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć lub przygotować biszkopt według przepisu "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu odważyć 200 g i ciasto pokruszyć. Odstawić na bok.
- Rodzynki zalać rumem, przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować masę budyniową: Trochę mleka (ok. 50 ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy budyń ostygnie, posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Do masy budyniowej wmieszać łyżką pokruszone ciasto lub herbatniki, posiekane migdały oraz rodzynki razem z alkoholem, w którym się moczyły.
- Wstawić do lodówki, aż całość zgęstnieje na tyle, że będzie dało się formować kulki. (Można włożyć na noc do lodówki).
- Po schłodzeniu, formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub zmielonych migdałach/ orzechach.
- Wstawić do lodówki.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!