Przelicznik form do pieczenia

Niniejszy formularz służy do procentowego przeliczania ilości składników przy zmianie wielkości formy do pieczenia.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.😘 dziękuję bardzo za przelicznik, wspaniale, że się nim podzieliłaś, niesamowicie ułatwia życie😍
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki za ten przelicznik - bardzo przydatny!:-)<3
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.70% ciasta i będzie jutro piękny tort na dzień mamy😍😍
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co z wysokością tortownicy? Chodzi mi o pieczenie w formie do tarty, która jest dużo niższa niż kazda tortownica
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ja mam takie pytanie jak w przepisie mam np 100 g masła a powiększyć muszę o 1,36 krotność to ile to będzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.136 g (Mnożysz ilość podaną w składnikach przez 1,36, czyli 100x 1,36).
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Anioł to stworzył ❤️🔥
- {"set":null,"list":{"2":8,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W przeliczniku tortownica? jaka ma wysokość tak pytam z ciekawości :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja mam zawsze problem czy wymiary blachy to te z jej dna czy góry? :/
- {"set":null,"list":{"2":7}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej mierzyć dno.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam🤗jeżeli w oryginalnym przepisie mam blachę do pieczenia o wymiarach 25x40 i chce zamienić na tortownicę o średnicy 26cm po przeliczeniu wyszło mi ze mam użyć 53%(0,53 krotność )ilości składników z oryginalnego przepisu. Wiec jeśli w przepisie mam 1kg sera to po tym przeliczeniu powinnam użyć trochę więcej niż 0,5kg sera?🧐 i jak to ma się do jaj? W oryginalnym przepisie mam 1cale jajo jak to podzielić😬😬
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Użyj 530 g sera, a jajko wbij do głębokiego talerza i je roztrzep, a następnie odlej połowę.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Taki przelicznik choć bardzo ułatwia, to jednak najmniejszy problem - ostatecznie wystarczy kalkulator i znajomość procentów :) Ja mam dużo większy problem z przepisami, w których autorom nie przyjdzie do głowy, by podać wielkość formy na jaki jest przepis (niestety to zbyt częsty problem)! Stąd moje pytanie i gorąca prośba o pomoc: jak dopasować wielkość formy do ilości poszczególnego ciasta, jest jakiś orientacyjny przelicznik np. na kg ciasta drożdżowego/biszkoptowego itd. potrzebna forma o wymiarach xyz? Czy można gdzieś znaleźć takie informacje/wskazówki? Będę wdzięczny za wszelkie namiary i wskazówki, więc z góry dziękuję!
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W takich przypadkach robię na oko ;) Przekładam ciasto do formy, która wydaje mi się mniej więcej odpowiednia, a jeśli jest za mała lub za duża to szybko przekładam do innej. Musi pozostać miejsce na wyrastanie. Ciasta w formie powinno być mniej więcej do 2/3 wysokości. (Zależy też jakiego ). W moich przepisach na stronie zawsze podaję wymiary formy ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety "na oko" już kilka razy się przejechałem, zwłaszcza gdy chodzi o ciasta ucierane lub biszkoptowe, gdy nie ma czasu na zmianę formy w ostatniej chwili, bo wtedy ciasto pada :( Twój sposób jest najmniej ryzykowny w przypadku drożdżowych i kruchych, gdy rzeczywiście można jeszcze dopasować i nic się nie stanie (szczerze, to nie lubię działać nerwowo w kuchni, zwłaszcza przy wypiekach, więc wolę mieć wcześniej wszystko przygotowane, zwłaszcza blachę/formę itd.). Mimo wszystko jednak mi pomogłaś swoją sugestią (cenię za rzetelność i podawanie wymiarów form), bo właśnie przymierzam się do sernika (z kg sera i z mlekiem w proszku, którego nadmiar muszę wykorzystać), w którym to przepisie znowu nie podano wielkości formy, co mnie mega irytuje, bo chciałbym, żeby nie tylko smakował, ale jakoś wyglądał (jemy też oczami), więc takich autorów bym... Ale właśnie teraz u Ciebie znalazłem podobny przepis (wcześniej mi umknął, bo dopiero ogarniam co, gdzie, jak), ale dużo bardziej profesjonalny i przejrzysty, więc może coś z tego będzie, wielkie dzięki! (y) ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.A w jaki sposób można przeliczyć jajka w sztukach?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po przeliczeniu na wybraną formę zaokrąglamy do najbliższej wartości.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przelicznik genialny! Teraz z każdego tortu mogę zrobić ciasto, a z każdego ciasta tort. :D
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tortownica ok, przykład z 10x10 na 5x5 wychodzi 0,25 krotność przecież druga jest mniejsza
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak dokładnie, należy zmiejszyć składniki z dużej formy przemnażając je przez 0,25, jeśli chcemy użyć formy 5x5.
- {"set":null,"list":{"2":4,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No i wszystko się zgadza
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przelicznik super, ale troche zglupialam.... Jesli w przepisie jest tortownica 26cm, a ja chce uzyc mini tortownicy o srednicy 9cm, ale chce zrobic to na dwa razy to mam przeliczyc na tortownice o srednicy 18cm i wtedy zrobic z 47% czy mozna tez zaokraglic do 50% skladnikow? Czy to wlasciwie obojetne? (przepraszam za takie pytanie, srednio sie orientuje w tego typu rzeczach 😅😅)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przeliczasz na tortownicę 9 cm i mnożych przez 2. Jeśli wychodzi np. 47% to przemnażam przez 0,47. Jajka zaokrąglam to najbliższej wartości.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przelicznik bombaA jak przeliczyć czas pieczenia, o ile dłuzej piec?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czas pieczenia pozostaje bez zmian lub jest zbliżony.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przelicznik rewelacja!! Bardzo się cieszę że tu trafiłam😍
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli mam o 0.61 to znaczy ile mam dodać ?
- {"set":null,"list":{"3":3,"2":2,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przemnóż przez ten współczynnik wszystkie składniki z wybranego przepisu.
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli zmieniam formę na większą i mam użyć 177% ilości składników to mam zwiększyć porcje ×2 czy ×1,5?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To jest więcej niż 1,5 a mniej niż 2 ;). Powinnaś przemnożyć wszystkie składniki przez 1,77, a jajka zaokrąglić ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli zmieniam formę na większą i mam użyć 152% ilości składników z przepisu, co to oznacza w praktyce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mnożysz po kolei wszystki składniki przez 1,52. Musisz użyć 1,5 porcji.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się