Chleb pomarańczowy


Chlebek drożdżowy o intensywnym zapachu pomarańczy. Dzięki pomarańczy chleb ma ładny, żółty kolor i cudowny aromat. W przepisie, z którego korzystałam była podana 1 łyżeczka cukru. Według mnie, to za mało. Proponuję zwiększyć ilość cukru. Wyjdzie wtedy pyszna chałka, która pasuje raczej na słodkie śniadanie, przykładowo z dodatkiem masła i dżemu.
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 4- 5 łyżek cukru
- 100 ml mleka
- 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (wystarczy jedna pomarańcza)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko (rozmiar M)
- 50 g masła
Dodatkowo:
- olej do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
- Dodać resztę cukru, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, jogurt, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie klejące). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok. 60 minut.
- Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić ponownie na 30 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C) na jasnozłoty kolor.
- Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.