Keto granola


Niskowęglowodanowa granola, bez cukru i glutenu. Granola składa się z orzechów i różnych ziaren, które sklejone są olejem kokosowym i białkiem. Bardzo smaczna, chrupiąca, nadaje się do posypania jogurtu, czy niskowęglowodanowego deseru.
Makro granoli (1 porcja, waga ok. 20g): 124 kcal, B: 3g, T: 11g, W: 2g.
Składniki na ok. 700 ml, ok. 250 g:
- 50 g orzechów pekan
- 50 g migdałów
- 30 g pestek z dyni
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g sezamu łuskanego
- 20 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g oleju kokosowego
- 1 białko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Orzechy, migdały i pestki z dyni posiekać. Przełożyć do miski. Dodać słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane i cynamon.
- Olej kokosowy roztopić, dodać do miski z ziarnami i wymieszać.
- Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do miski i wymieszać dokładnie szpatułką, aby wszystkie składniki były obklejone olejem i białkiem.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Przemieszać mniej więcej w połowie pieczenia. (Nie należy piec granoli za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka).
- Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 700 ml, ok. 250 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.