Keto granola

Niskowęglowodanowa granola, bez cukru i glutenu. Granola składa się z orzechów i różnych ziaren, które sklejone są olejem kokosowym i białkiem. Bardzo smaczna, chrupiąca, nadaje się do posypania jogurtu, czy niskowęglowodanowego deseru.

Makro granoli (1 porcja, waga ok. 20g): 124 kcal, B: 3g, T: 11g, W: 2g.

Składniki na ok. 700 ml, ok. 250 g:

  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 30 g pestek z dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g sezamu łuskanego
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1 białko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy, migdały i pestki z dyni posiekać. Przełożyć do miski. Dodać słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane i cynamon.
  2. Olej kokosowy roztopić, dodać do miski z ziarnami i wymieszać.
  3. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do miski i wymieszać dokładnie szpatułką, aby wszystkie składniki były obklejone olejem i białkiem.
  4. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Przemieszać mniej więcej w połowie pieczenia. (Nie należy piec granoli za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka).
  6. Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 700 ml, ok. 250 g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto granola

Powiązane przepisy