Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bardzo smaczne, puszyste gofry bezglutenowe przygotowane na mące kukurydzianej. Nasze ulubione gofry bezglutenowe. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innym, ulubionym dodatkiem.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 7 prostokątnych gofrów.
Składniki:
- 140g mąki kukurydzianej
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 150g masła
- 4 jajka
- 200ml maślanki
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, roztopione masło, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
- Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.