Deser z musem jabłkowym i jogurtem


Prosty, lekki, wielowarstwowy deser w szklankach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z krokantem orzechowym, musu jabłkowego i jogurtu naturalnego. W szybkiej wersji możecie pominąć krokant (kawałki orzechów w karmelu) i użyć samych ciasteczek.
Składniki na 4 porcje:
- 50 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
- 50 g cukru
- 50 g ciasteczek owsianych (w wersji bezglutenowej: dowolnych ciasteczek owsianych lub kruchych)
- 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać. Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić.
- Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel obkleił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
- Ciasteczka owsiane i orzechy w karmelu pokruszyć razem na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta potłuc).
- Połowę pokruszonych ciasteczek z karmelem rozłożyć na dnie 4 szklanek.
- Wyłożyć połowę musu jabłkowego.
- Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i połowę rozłożyć na musie.
- Wyłożyć resztę pokruszonych ciasteczek z karmelem, następnie resztę musu i na wierzch resztę jogurtu.
- Deser można oprószyć cynamonem.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. (Deser najlepszy jest w dzień przygotowania).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.