Kisiel z gruszek

Domowy kisiel z kawałkami gruszek to szybki i prosty jesienny deser. Kisiel można jeść sam lub wzbogacić go o kleksa z bitej śmietany. Można podać go do gofrów i omletów na słodko, jak również do ryżu na mleku, czy jogurtu naturalnego.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g gruszek (ok. 4- 5 niedużych gruszek)
  • 250 ml soku gruszkowego, jabłkowego lub wody
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (= 2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Gruszki przełożyć do niedużego garnka i zalać 200 ml soku (lub wody). Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż gruszki będą miękkie, ale jeszcze w kawałkach. (Dojrzałe gruszki gotują się szybko ok. 3- 5 minut, twardsze dłużej).
  3. Resztę soku wymieszać dokładnie trzepaczką ze skrobią i cukrem. Dodać, mieszając do gotujących się gruszek i od zagotowania gotować 1 minutę. Garnek ściągnąć z pieca.
  4. Kisiel rozlać do miseczek lub pucharków. Można podawać na ciepło lub zimno.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Kisiel z gruszek

Powiązane przepisy