Batony owsiane fit


Zdrowe batony owsiane, energetyczne, bez pieczenia, cukru, glutenu i laktozy. Przekąska, która dodaje energii.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 65 g migdałów (całych, ze skórką)
- 35 g pestek z dyni
- 90 g suszonych owoców np. daktyli, moreli, rodzynek
- 2 łyżki oleju kokosowego, temperatura pokojowa
- 50 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)
Sposób przygotowania:
- Migdały, pestki, suszone owoce i olej zmiksować w malakserze, Thermomixie itp. (W Thermomixie 10s./ obr. 6).
- Dodać sok jabłkowy i cynamon. Płatki owsiane dodawać stopniowo, aż powstanie zbita masa. (Thermomix ok. 20s./ obr. 5).
- Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia i pokroić na kawałki. (Ja rozwałkowałam masę, a później gniotłam/ ściskałam ją rękami formując prostokąt, bo masa lekko się kruszyła).
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.