Ptysie bezglutenowe
Ocena użytkowników: 5 / 5






Przepis na ciasto parzone dla osób na diecie bezglutenowej. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe ;)
Składniki:
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g masła
- 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 4 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 30min. w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Na spody ptysi wycisnąć ze szprycy śmietanę. Przykryć kapelusikami.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam! Czy będzie ok, jeśli zrobię ciasto wcześniej? Jak długo ewentualnie można by je przechować i w jakich warunkach, jeszcze przed dodaniem nadzienia? Pozdrawiam serdecznie!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozumiem, że masz na myśli już upieczone ptysie? Należy uważać, aby nie dostała się do nich wilgoć, bo zmiękną. Suche ptysie trzymałabym w zamkniętym pojemniku. Muszę być dobrze wysuszone, bo inaczej nawet w pojemniku zmiękną. Zamknięte powinny wytrzymać nawet tydzień. Gdyby mimo to zmiękły to można je wsadzić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, miałam na myśli upieczone ptysie. Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź i wszelkie wskazówki. Jestem bardzo wdzięczna za tak szybką reakcję na moje pytanie! :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis, pyszne domowe ptysie, użyłam mąki bezglutenowej Freee do pieczenia, wyszły idealne
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ptysie wychodzą super. Można je zobaczyć na Instagramue enjoy _life_lidia
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla mnie 220 okazało się dużo za wysoko temp. Piekłam w 190 st. A pod koniec pieczenia na około 10 min przedstawiłam na grzanie tylko od spodu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ptysie wychodzą piękne i pyszne. Dziś zrobiłam też karpatkę 🙂 Ekstra!!!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaką konsystencje powinno mieć ciasto po dodaniu jajek i zmiksowaniu. U mnie wygląda jak kruszone ( tylko bardziej mokre) czy takie ma być? dodałam jajek przepiórczych, mleka sojowego i margaryny
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile dałaś tych jajek przepiórczych? One są malutkie to trzeba dać co najmniej cztery sztuki na jajko. Ciasto jest klejące i jednolite. Jeśli Twoje przypomina kruche tzn. że dałaś za mało jajek.
- {"set":null,"list":{"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Taką też posiadam :-) Dziękuję za odpowiedź upiekę dzisiaj mamie która ma celiakie :-) Czy z tego ciasta też wyjdzie karpatka? Oczywiście podwoiłabym porcję.
Pozdrawiam serdecznie!- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Wtczytałam że używa pani mąki schar. Jaki typ? C? Pozdrawiam :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Używam "Mehl Farine" (ona jest uniwersalna, głównie przeznaczona do naleśników, klusek, sosów), ale ta specjalna mąka do ciast też jest dobra.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry! Mam takie zapytanie czy zamiast uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych mogę użyć na mąki kokosowej? Albo sama pomieszać jakieś mąki? U mnie w sklepie nie ma mieszanek a nie mam zbytnio czasu aby zamówić przez internet...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Testowałam kilkakrotnie ptysie na uniwersalnej mące, na żadnej innej niestety jeszcze nie. Sama jestem ciekawa, czy na innych też się udadzą.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wypróbowałam przepis, ale mam mały problem, tzn po wyjęciu z piekarnika ptysie z pięknych kulek opadają do mniej już pięknych ciastek (wyjmuję od razu z piekarnika i studzę na blasze,na której się piekły).
Zdarza mi się też że od wierzchu zrumienią się za bardzo, a wewnątrz od spodu są minimalnie surowe. Może piec z termoobiegiem?
Sam smak za to bez zarzutu:)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli opadają to znaczy, że nie dopiekły się wystarczająco. Jeśli nie dopiekają się od dołu to albo spróbuj obniżyć blachę o poziom niżej, albo faktycznie wypróbuj termoobieg. Ja piekę przy ustawieniach góra- dół, ale można piec ptysie również z termoobiegiem. Spróbuj. Może w Twoim piekarniku będzie to lepsze rozwiązanie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,
wydaje mi się, że ciasto wyszło rzadkie...odstawiłam na 30min, czy mogę je jeszcze jakoś uratować???np. dodając mąki?
Pozdrawiam,
Marta- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak. Jeśli po 30 minutach dalej będzie rzadkie to dosyp mąki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Naprawdę smakują bardzo dobrze,jak glutenowe-sprawdziłam :)
Dzięki :-)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piękne ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Urocze te ptysie :-)
Taki idealne na raz !- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niezwykłe ptysie, przepiękne .
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, mam dziwne pytanie :) czy moze byc zwyczajna maka pszenna?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ptysie z maką pszenną znajdziesz w kategorii: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/ptysie-i-eklerki"]"Ptysie i eklerki"[/url].
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuje za wszystkie bezglutenowe wpisy :) Świetny blog pozwolę sobie zaglądać częściej :-) Pozdrawiam Agata mama Bezglutka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prześliczne, urocze, mniam!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się