Maślane ciasteczka
Ocena użytkowników: 5 / 5







Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. My lubimy je takie zwykłe, bez dodatków.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko, zimne
- 190 g masła, zimnego
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
niecałe 3 blachy ciasteczek |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.NIE POLECAM!!!!Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasteczka przyklejały się do blatu, posypałam blat i wałek mąką i to nic nie dało. Zmarnowałam tylko pieniądze i składniki. 😠
- {"set":null,"list":{"2":1,"6":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.10zł to marnotrawstwo za naukę i doświadczenie 😂😂😂?
- {"set":null,"list":{"3":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja rozwałkowuje ciasto na posypanej mąką silikonowej stolnicy przez folie spożywczą. Wówczas się nie klei. A ciastka pyszne. I bez chłodzenia ciasta również.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto było za ciepłe. Przepis to nie wszytko. Jak widzimy, że ciasto się lepi,dłużej chłodzić. Można nawet do zamrażalnika na chwilę. Wałkować przez pergamin. A przepis standardowy jak na ciasteczka maślane:)
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ciasteczka super! robię po raz 10 albo 8. super!
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodałam wszystkie składniki jak w przepisie, ale coś z nim jest nie tak. Następnym razem dałabym 100 g masła, bo 190 to zdecydowanie za dużo, wszystko jest bardzo tłuste, i 2 żółtka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.pewnie za długo albo za wysoka temperatura zależy od piekarnika
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepszy przepis na ciasteczka maślane, jaki stosowałam :). Fakt - ciasto przy wykrywaniu ciasteczek się lepi, ale wystarczy dłużej potrzymać w lodowce. Raz też kompletnie się rozpuściły w trakcie pieczenia , ale była to kwestia nieodpowiedniego masła. Jak dla mnie najlepszy i najszybszy przepis :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozpływają się w piekarniku . Nie pozdrawiam i nie polecam
- {"set":null,"list":{"7":2,"3":2,"2":1,"5":0,"4":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chyba za dużo masła, niektóre się zlały, bardzo kruche. Rozpadają się w ręku, ale w smaku pyszne. Trzeba zmienić proporcje masła i może więcej mąki..
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Generalnie przepis jest jak na ciasto kruche. Fakt 190g masła na tą ilość mąki to za dużo przez co ciasto się lepi. Ja robiąc ciasto kruche daję 280g mąki i 150g masła. Jest idealne i zawsze wychodzi.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Są przepyszne !
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciastka nie wyszły, przy wycinaniu się rozpadały. Jeśli dodać jeszcze jedno jajko ( z białkiem ) to da się coś zrobić. Ogólnie przepis kiepski.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proporcje zaburzone - za mało mąki, za dużo masła.Porażka!
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za mało mąki, za dużo masła. Powinno być 300 g mąki i 150 g masła, 70g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie taki przepis jest tutaj: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/1165-kruche-ciasteczka
Te wychodzą trochę inne. Są bardziej maślane, przez większą ilość masła ;)- {"set":null,"list":{"2":2,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zawsze można założyć swój profil i dzielić się przepisami :-)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.OBŁĘDNE, rozpływają się w ustach!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wg mnie za dużo masła. Rozpadają się podczas pieczenia. Proponuję ciasto nie wałkować tak cienko jak w przepisie wtedy jest lepiej. Smaczne.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie. Mimo chłodzenia ciasto mega lepkie. Na tyle masla chyba 2x trzeba mąki dać. Nie da się ciasteczek wyciskać :p
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak robiła Panu te kolorowe środki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Choroba ja nie schlodzilam masy, tylko od razu wycielam ciacha i je upieklam, u mnie polowa skladników z racji naszej trojki. Wyszly wsoaniske ale sa tak delikatne ze przy przelozeniu ich z blachy na talerz polowa popekala, ale i tak wszystkie zjedzone 🤣nastepnym razem dokladnie przeczytam opis. A nie same skladniki 😁😁
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Poczekaj, aż całkowicie na blasze ostygną zanim przełożysz je na talerz. Może były też za cienko rozwałkowane.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciastka wyszły bardzo fajnie polecam 😁
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mega polecam, mówiąc szczerze wzięłam pierwszy lepszy przepis z internetu bo chciałam tylko przetestować foremki, ale się nie zawiodłam i ciastka wyszły przepyszne
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciastka nie dobre, wyszła woda i nie da się tego jeść! BARDZO NIE POLECAM!!!!!! Zmarnowałam składniki na ten wypiek! Dobre opinie to boty!!!!! Nie dajcie się oszukać🤬🤬😡👎👎👎👎
- {"set":null,"list":{"2":0,"7":1,"3":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakim cudem woda? Przecież tam jedno żółtko jest w przepisie? Są pyszne
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mi wyszly dobre i polecam nie jestem botem😉
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tylko bot napisałby, że nie jest botem.
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię już któryś raz ciastka z tego przepisu i wychodzą pyszne :) do bota mi daleko... Może proszę spróbować jeszcze raz i polecam po wykrawaniu włożyć ciastka jeszcze na parę minut do lodówki. Może już złapały za ciepła temperature przed włożeniem do piekarnika. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba nauczyc sie piece to wyjda
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Widocznie robisz coś nie tak
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a skąd takie fajne foremki?:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z Aliexpress 😊
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nice sprawdza się (nod)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
- ← Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 13
- Następne →