Ciasteczka orzechowe

Proste ciasteczka dosłownie z dwóch składników: migdałów lub orzechów i miodu. Przyprawę korzenną dodajemy, aby nadać ciasteczkom świątecznego aromatu. Szybkie, proste, bez glutenu, nabiału, jajek i cukru.

Składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ewentualnie 1 łyżka wody

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • ok. 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć zmielone migdały lub orzechy, miód i przyprawę do piernika. Zagnieść na jednolitą masę. Gdyby masa całkowicie się nie połączyła, dodać trochę zimnej wody (ja dodaję 1 łyżkę).
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym zmielonymi migdałami (lub orzechami lub cukrem pudrem) blacie.
  3. Wykrawać dowolne kształty foremką do ciasteczek. Ciasteczka ściągać z blatu podważając je nożem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między ciasteczkami. Nie rosną podczas pieczenia).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, aż brzegi lekko się zarumienią, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą ozdobić ciasteczka, zanurzając je do połowy w czekoladzie lub dekorując ciasteczka z wierzchu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

cała duża blacha

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka orzechowe