Sernik jagodowy

Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- ok. 500g jagód świeżych lub mrożonych
- 200ml mleka
- 4 żółtka
- 200g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Do dekoracji:
- biała czekolada (opcjonalnie)
- jogurt waniliowy (opcjonalnie)
- jagody (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300ml. (Mrożone jagody najpierw rozmozić).
- Twaróg, 300ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
- Masę serową wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
- Udekorować według uznania. (U mnie 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i odrobiną puree jagodowego. Na czekoladzie rozłożyłam jogurt waniliowy i jagody).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.