Orzechowe brownies

Ciężkie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto pieczone jest bez mąki, a więc również dla bezglutenowców. Zastępują ją mielone orzechy i kakao. Ciasto ozdobiłam kakaową masą serową i posypałam orzechami.
Składniki:
Ciasto:
- 125g czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 120g cukru
- 130g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 100ml słodkiej, płynnej śmietany
- 50g zmielonych orzechów lub migdałów
- 100g posiekanych, mieszanych orzechów
Masa serowa:
- 300g serka kremowego, twarogu śmietankowego, Quark itp.
- cukier puder do smaku (dałam 30g)
- 1 łyżeczka kakao
- orzechy i kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo zimną, roztopioną czekoladę.
- Osobno w miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao z orzechami na przemian ze śmietaną. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekane orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 15x 30cm, wysmarowanej margaryną. (Można użyć np. formy żaroodpornej o podobnej wielkości. Ja użyłam formy o wymiarach 18x 27cm).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek wymieszać z cukrem i kakao. Masę rozsmarować na cieście, posypać kakao i posiekanymi orzechami.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 15 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.