Tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 140g cukru
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 4 banany
- 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 śmietan- fix
- 1- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Masa czekoladowa:
- 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 150g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
- Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
- Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
- Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
- Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
- Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →