Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 4 żółtka
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Poncz:
- ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- ok. 140 g herbatników (20sztuk)
- niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
- 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.
- Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
- Z góry posypać startą czekoladą.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20- 25min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.