Gruszkowe ciasto z budyniem

To taki murzynek z gruszkami wzbogacony o lekki krem budyniowy. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybki placek. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.
Składniki:
Ciasto:
- 8 dojrzałym, miękkich gruszek (ok. 1250g)
- sok z cytryny
- 375g masła
- 370g cukru
- szczypta soli
- parę kropelek aromatu rumowego
- 6 jajek
- 375g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g kakao
- 120ml mleka (temperatura pokojowa)
Krem:
- 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 750ml mleka
- 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 300ml słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- 50g czekolady (dałam gorzką)
- posiekane pistacje
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (U mnie 35x 24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie). Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C).
- W międzyczasie namoczyć żelatynę.
- Ok. 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.
Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40- 45 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 2 godz. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.