Masa z pianek marshmallows

75 Komentarzy

Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows do dekoracji tortów, zwana w skrócie MMF (MarshMallow Fondant).

Masa jest łatwa do przygotowania i przyjemnie się z nią pracuje. Jest mniej skomplikowana niż klasyczny lukier plastyczny. Dlatego polecam ją szczególnie początkującym. Jest elastyczna i taka też pozostaje, nawet po dłuższym przechowaniu w lodówce. Zaletą jest to, że niewykorzystaną masę można przechować szczelnie zamkniętą w lodówce, a gdy będzie potrzebna, zagnieść ponownie i już jest gotowa do użytku. Wada jest taka, że masa nie twardnieje z czasem. Figurki z niej pozostają miękkie, co nie pozwala na zrobienie mocno wystających części. W przypadku figurek, które muszą stwardnieć należy wykonać je z masy cukrowej (lukru plastycznego).
W porównaniu z masą marcepanową i cukrową, masę z pianek umiejscowiłabym pośrodku. Jest stabilniejsza niż marcepan, ale nie aż tak, jak klasyczna masa cukrowa. Jest też śnieżnobiała jak masa cukrowa i według wielu smaczniejsza. Jest mocno słodka, ale czuć pianki, a nie tylko cukier puder ;).

Gdyby zdarzyło się, że masa będzie za rzadka należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsta to troszkę wody.

MMF można przygotować albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 450g pianek marshmallows
  • ok. 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania w kąpieli wodnej:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Pianki przełożyć do dużej metalowej miski (lub garnka). Dodać 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, roztopić pianki w kąpieli wodnej. (W tym celu należy miskę z piankami nałożyć na garnek, na którym będzie się dobrze trzymać. Do garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała w żadnym wypadku dna miski. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z piankami).

2

  1. Gdy pianki się roztopią, można w tym momencie dodać barwnik spożywczy*, jeśli masa ma być jednokolorowa i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli nie, barwniki dodajemy, gdy masa będzie gotowa. Wówczas zagniatamy gotową masę z małą ilością barwnika jak plastelinę, do uzyskania pożądanego koloru). Do roztopionym pianek dodać cukier puder (max. 500g) i zmiksować mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta.

3

  1. Przełożyć masę na blat posypany cukrem pudrem. Zagniatać masę dosypując ciągle cukru pudru, aż masa zrobi się elastyczna. (Możliwe, że kilo cukru pudru będzie za dużo. Zależy od pianek. Cukru należy dodawać stopniowo, na wyczucie, aż masa będzie przyjemnie elastyczna, miękka i nieklejąca).

4

  1. Przed użyciem, dobrze jest masę owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. (Nie jest to jednak konieczne). Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie (lub na papierze do pieczenia) i nałożyć na tort. Jeśli nie pracujemy z całą masą jednocześnie to niepotrzebną masę należy zawinąć w woreczek lub folię spożywczą, aby nie obsychała.
  2. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą, np. owiniętą folią spożywczą i włożoną do plastikowego pojemnika, w lodówce do 6 miesięcy. Przed rozpoczęciem pracy należy wyciągnąć ją co najmniej godzinę wcześniej z lodówki, aby się ociepliła i była łatwiejsza do zagniatania. Można ją również na chwilę podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękła.

 

Sposób przygotowania w kuchence mikrofalowej:

  1. Pianki przełożyć do miski przeznaczonej do mikrofalówki. Dodać wodę. Kuchenkę mikrofalową ustawić na 600 Watt i pianki podgrzewać 2- 4 razy przez 30 sekund. Zamieszać. (Pianki mogą zachować swój kształt, a w środku zmięknąć i dopiero po zamieszaniu się rozpadną).
  2. Dalej postępować j.w. od punktu 2.

* Najlepiej użyć barwników w żelu. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.

Masa z pianek marshmallows

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Witam. Czy masa z pianek wyjdzie jeśli użyje pianek veganskich bez żelatyny? Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina Summer · 1 lat temu
    Jak musiałabym przekrztałcić ten przepis aby nim pokryć tort 30cm średnicy plus 25 cm śr i 20 cm śr. Robię tort piętrowy. Czy musiałabym wtedy zrobić 3 porcje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak mniej więcej myślę, że tyle trzeba by było zrobić. Myślę, że to wyjdzie w trakcie robienia, bo i tak trzeba ją zrobić po porcji, żeby nie było za ciężko naraz. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Mam jeszcze jedno pytanie. By wyszedł śnieżnobiały kolor to czy wystarczą same białe pianki czy potrzeba dodać barwnika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Witam mam 3 pytania. Czy masa maślana może być baza pod masę z pianek? Czym mogę przyklejać ozdoby z tej masy po bokach by nie odpadły , a trzecie pytanie to czy tej masy starczy na obłożenie 26cm tortu i 12cm wysokiego.Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      1. Tak, może być masa maślana.2. Masą maślaną lub przymocnować wykałaczką.3. Tak, wystarczy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Na jaką grubość należy rozwałkować masę aby pokryc tort, tak żeby się się rozwerwała podczas naciągania, ale żeby nie było jej za dużo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Na oko robię ;) Ja staram się cienko rozwałkowywać. Rozwałkowuj i próbuj rękami podnosić, sprawdzając na ile jest stabilna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Jak długo mogą być przechowywane figurki z tej masy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela S · 3 lat temu
    Czy starczy mi tej masy na oblozenie tortu o srednicy 26cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Czy tą masę można dać na warstwę joguru z żelatyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Honorata Kopczyńska · 3 lat temu
    Witam pani Joasiu, mam pytanko bo to moja pierwsza przygoda z piankami 🙈 czy taka płynna masa zaraz po rozpuszczeniu pianek też można polać tort np. na tynk typu bezą szwajcarska albo na bazie białej czekolady? Czy będzie to ładnie gładko wyglądać? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 😚
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      No ciekawa propozycja ;) ale ona nie będzie jak polewa, tylko to jest gęstawa, klejąca masa i ładnie się nie rozleje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Czy figurki z tej masy możemy wcześniej umieścić na ganache z czekolady? Np. Jeden dzień wcześniej? Proszę o odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy dodając do białej masy kakao wyjdzie mi ładny brązowy kolor?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety kakao wysuszy masę. Na brązowo można zabarwić jedynie barwnikiem spożywczym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela S · 3 lat temu
    Czy mozna zrobic z tej masy roze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Jak dużo wychodzi masy z tylu składników czy starczy do oblozenia tortu o średnicy 20 cm i czy mozna tym obłożyć tort z masą śmietanową i mascarpone
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, spokojnie wystarczy. Masa z serkiem mascarpone i śmietany się nie nadaje. Powinna być masa na bazie masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Czy można same rozpuszczone pianki wylać na wierzch torta , bez dodatku cukru pudru i zagniatania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy można zalać ją galaretką?Nie rozpuści się czy coś w ciagu 2-3dni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wiem z jednej grupy z wypiekami, że niektórzy zalewali galaretką figurki z masy cukrowej (ta jest podobna) i jedni mówili, że jest ok inni, że się rozpuszcza. Ja nie próbowałam. Potrzebowałam raz zalać figurki galaretką i zdecydowałam się na kupne żelki. Je można zalać galaretką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Czy na masę mogę położyć płatek ozdobny przyklejony na żel nabłyszczający / klej spożywczy ? Czy uszkodzi on jakkolwiek mase ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę nie stosować kleju spożywczego, bo opłatek może się pomarszczyć. Wystarczy masę z pianek posmarować wodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 4 lat temu
    Dzień dobry.
    Jeżeli chcę tylko zrobić ozdoby na tort z tej masy to czy mogę dać je na tort obłożony kremem marscarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tylko niedługo przed podaniem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sara · 4 lat temu
        Czy mogę wiedzieć dlaczego?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 lat temu
          Mogą się rozpuszczać od dołu, tak jak w przypadku klasycznego fondantu. Krem z mascarpone jest wilgotny, a ta masa z samego cukru, więc cukier z czasem będzie się rozpuszczał ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Dzień dobry!
    Chciałabym zrobić z tej masy świnki na tort świnki w błocie. Ile takiej masy będę potrzebować do zrobienia jedynie tych świnek?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie jest mi łatwo odpowiedzieć. Naprawdę niewiele jej potrzeba. Zrobiłabym np. 1/5 z przepisu, a jak zostanie masy to można ją przechować do innej dekoracji.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Martyna · 5 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Witam czy taka masa nadaje się do zrobienia buciki na tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nuta25 · 5 lat temu
    Mam kilka pytań:
    1. Doczytałam w komentarzu, że nie wolno dawać jej na krem ze śmietany czy mascarpone. Czy jeśli chcę przełożyć tort takim właśnie kremem to czy dobrze rozumiem, ze chociaż boki muszę maślanym przesmarować?
    2. Czy mogę go dać bezpośrednio na biszkopt albo inny rodzaj ciasta-będę robić muffinki ze szpinakiem do przedszkola i prosili, żeby nie używać żadnych kremów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      1. Tak (nod)
      2. Nie, bo masa powinna się do czegoś przykleić. Inaczej nie będzie się trzymać. Wystarczy cienka warstwa. Najbardziej polecam ganache dla dzieci (czekolada plus słodka śmietana).