Przyprawa do piernika

8 Komentarzy

Przyprawa do piernika

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na większości stołach nie zabraknie z pewnością piernika, czy pierniczków. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na domową przyprawę do piernika. Może się ona przydać nie tylko do świątecznych wypieków, ale również do grzańca, likieru, zimowej konfitury, czy pralinek.

Wszystkie przyprawy muszą zostać dokładnie zmielone i wymieszane. Do ich zmielenia potrzebny jest robot kuchenny z ostrym nożem, moździerz lub młynek do kawy. W najprostszej wersji można użyć gotowych, mielonych przypraw i je tylko wymieszać.  
Domowa przyprawa do piernika jest na pewno lepsza od tych gotowych, dostępnych w sprzedaży. Jest naturalna i bardziej aromatyczna, zwłaszcza ta z całych ziaren.

Składniki:

  • 36g kory cynamonu (lub mielonego)
  • 10g goździków (całych lub mielonych)
  • 6g imbiru (mielonego)
  • 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)
  • 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
  • 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
  • 2g anyżu (ziaren lub zmielonego)
  • 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (w młynku do kawy, thermomixie lub w innej mocnej maszynie z ostrzem), albo utłuc w moździerzu. Przyprawę można dodatkowo przesiać, aby była jednolita jak mąka.
  2. Przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.
  3. Z podanych składników otrzymamy niecałą szklankę przyprawy.

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 miesięcy temu
    To jest absolutnie najlepszy przepis na przyprawę piernikową. Robię raz na kilka lat, teraz będzie czwarty raz w ciągu ostatnich 10 lat. Wracam do tego przepisu z przyjemnością!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Jak dla mnie brakuje pieprzu i kminku. Też sama mielę, tłukę i rozcieram - wszystko poza imbirem, ten kupuję mielony. Jest z tym trochę zabawy, ale pięknie pachnie i ma moc 💪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Kupczak Cassan · 3 lat temu
    Mieliłam ręcznie i pachnie w całym domu. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Wyszło super. Dzięki:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 3 lat temu
      Ile daje się przyprawy na 1 kg mãki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Co roku robię przyprawę do piernika właśnie z tego przepisu :) Na te święta nie inaczej :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Cudowna taka domowa. Piękne zdjęcia.:)