Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Chyba temperatura jest źle napisana mi wyszły 180°C i 19 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis, szybki, prosty i niezawodny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 3 lat temu
    Bardzo prosty przepis, bardzo smaczne:)Moje pierwsze ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Przepis jest super, bułeczki wychodzą pyszne, polecam!!! (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Wyszły! Jak ze sklepu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra Dyrda · 3 lat temu
    Pyszne Bułeczki. Gorąco polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwo · 3 lat temu
    jak przeliczyc make na gramy, jesli mieszkam na wyspie i mamy tylko make 00?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Można zrobić dziś i zostawić na wyrastanie do jutra w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      anonim · 2 lat temu
      w lodowce nie wyrasta raczej :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gość · 2 lat temu
        (Ale w lodówce czeka do następnego dnia i gdy się wyjmnie z lodówki, to wtedy dopiero zaczną rosnąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klementyna · 3 lat temu
    Zrobiłam są mega. Za pierwszym razem nie wyszły takie jak na zdjęciu ale idzie mi coraz lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Super przepis, bułki wyśmienite 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemo · 3 lat temu
    Robiliśmy 2 razy. Pierwszym razem ciężkie i nie wyrośnięte. Drugim razem bardzo delikatnie rozgrzałem piekarnik i w nim trzymałem ciasto 60 minut. Wyszły super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Upiekłam pierwszy raz bułki z tego przepisu są przepyszne, mięciutkie polecam wszystkim rozpoczynającym i nie tylko do spróbowania tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwaB · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły super. Idealny przepis dla laika. Bułki proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ciasto masakra- lepi się potwornie. Zobaczymy co z tego wyjdzie…..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 3 lat temu
      Zgadzam się. Ale podsypałem trochę mąki (ok. 3 łyżek) i wyrabiałem (to ważne) czystymi rękami (w sensie nieoblepionych kawałeczkami ciasta) i ciasto zrobiło się idealne. Elastyczne, o wyglądzie plasteliny. Rewelka. Właśnie wyrasta. Potem podzielę na porcje, uformuję bułki i zobaczymy co z tego będzie :-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Bozena · 2 lat temu
        Każda Pani domu wie..jak ciasto się lepi trzeba po prostu dodać MĄKI !! Każda mąka wchłania inaczej wodę.. Ja robiąc z maki orkiszowe nie potrzebuje 3/4 szklanki wody..o wiele mnie..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Czy zamiast mąki pszennej można użyć żytniej i czy wtedy te same proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    To ile trzeba dać mąki? 3 szklanki czyli 750 gram czy 450 gram tak jak jest napisane?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Należy użyć 3 szklanki mąki lub odmierzyć wagowo 450 gram. Wychodzi na to samo, przy założeniu, że 1 szklanka mąki (o pojemności 250ml) waży 150 gram.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 3 lat temu
    Mam pytanie, czy do ciasta można dodać pestki dyni lub słonecznika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    A ja się pytam, gdzie jest ósma bułka? Kto się nie bał i zaj... 🤣🤣🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 3 lat temu
    Kiedy bułeczki można posypać dodatkami typu mak lub pestki dyni? Ale ogólnie bułeczki pyszne:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja posmarowałabym je po wyrośnięciu roztrzepanym jajkiem, posypała ziarnami i nacięła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 3 lat temu
    Bomba już kolejny raz robię i są idealne :)