Sos waniliowy

Sos waniliowy (krem angielski) do lodów, deserów, ciast: szczególnie szarlotek, ciast z owocami i brownies, naleśników, gofrów, klusek na parze, budyni, galaretek oraz świeżych owoców. Kremowy, aksamitny i pyszny sos z ziarenkami wanilii.
Składniki:
- 150ml mleka
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 40g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
- Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
- Sos można serwować na ciepło lub zimno. W celu schłodzenia sosu należy garnek włożyć do zimnej wody i mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch, ostudzić sos. Następnie przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.