Keto trufle

Mocno czekoladowe pralinki z czekolady 85% kakao, śmietanki i oleju kokosowego. Obtoczone są w zmielonych, blanszowanych migdałach, ale mogą to być również wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub kakao. Nadmiar można zamrozić. Wrzucam trufle do plastikowego pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wkładam do zamrażarki. Gdy przyjdzie ochota na słodkie, wyciągam pralinkę/ pralinki i pozostawiam na talerzyku na 15- 30 minut do rozmrożenia.

Makro 1 pralinki (ok. 20g): 89 kcal, B: 0,7g, T: 8,6g, W: 1,4g

Składniki na ok. 18 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Do obtoczenia:

  • zmielone, blanszowane migdały lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać śmietanę, olej kokosowy i erytrytol.

2

  1. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.

3

  1. Do masy można dodać posiekane orzechy.
  2. Masę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na ok. 4 godziny do lodówki lub do czasu, aż masa zgęstnieje.
  3. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 4cm) i obtaczać je w zmielonych migdałach. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki ze zmielonymi migdałami i potrząsając miską obtoczyć ją w migdałach. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać).
  4. Gotowe trufle przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce lub zamrozić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto trufle
Trufle z kawałkami orzechów pekan:
Keto trufle