Keto trufle


Mocno czekoladowe pralinki z czekolady 85% kakao, śmietanki i oleju kokosowego. Obtoczone są w zmielonych, blanszowanych migdałach, ale mogą to być również wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub kakao. Nadmiar można zamrozić. Wrzucam trufle do plastikowego pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wkładam do zamrażarki. Gdy przyjdzie ochota na słodkie, wyciągam pralinkę/ pralinki i pozostawiam na talerzyku na 15- 30 minut do rozmrożenia.
Makro 1 pralinki (ok. 20g): 89 kcal, B: 0,7g, T: 8,6g, W: 1,4g
Składniki na ok. 18 sztuk:
- 100 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżka erytrytolu
- garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Do obtoczenia:
- zmielone, blanszowane migdały lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać śmietanę, olej kokosowy i erytrytol.
- Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.
- Do masy można dodać posiekane orzechy.
- Masę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na ok. 4 godziny do lodówki lub do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 4cm) i obtaczać je w zmielonych migdałach. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki ze zmielonymi migdałami i potrząsając miską obtoczyć ją w migdałach. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać).
- Gotowe trufle przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce lub zamrozić.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Trufle z kawałkami orzechów pekan:

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.