Przyprawa do piernika

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na większości stołach nie zabraknie z pewnością piernika, czy pierniczków. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na domową przyprawę do piernika. Może się ona przydać nie tylko do świątecznych wypieków, ale również do grzańca, likieru, zimowej konfitury, czy pralinek.

Wszystkie przyprawy muszą zostać dokładnie zmielone i wymieszane. Do ich zmielenia potrzebny jest robot kuchenny z ostrym nożem, moździerz lub młynek do kawy. W najprostszej wersji można użyć gotowych, mielonych przypraw i je tylko wymieszać.  
Domowa przyprawa do piernika jest na pewno lepsza od tych gotowych, dostępnych w sprzedaży. Jest naturalna i bardziej aromatyczna, zwłaszcza ta z całych ziaren.

Składniki:

  • 36g kory cynamonu (lub mielonego)
  • 10g goździków (całych lub mielonych)
  • 6g imbiru (mielonego)
  • 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)
  • 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
  • 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
  • 2g anyżu (ziaren lub zmielonego)
  • 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (w młynku do kawy, thermomixie lub w innej mocnej maszynie z ostrzem), albo utłuc w moździerzu. Przyprawę można dodatkowo przesiać, aby była jednolita jak mąka.
  2. Przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.
  3. Z podanych składników otrzymamy niecałą szklankę przyprawy.

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika