Fougasse

Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku łatwe do wykonania pieczywo. Pochodzi z tej samej rodziny, co Focaccia. Ma specyficzny kształt, najczęściej w formie liścia, chrupiącą skórkę i przyjemnie mięciutki miąższ.

Składniki na 6 sztuk:

  • 10g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
  • 10g soli
  • 350g wody (lub 350ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut.  Następnie przełożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne, sprężyste ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
  3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto rozpłaszczyć rękami mniej więcej na kwadrat i posypać z góry grubo mąką. 

02

  1. Ciasto przeciąć na pół, najlepiej używając plastikowej szpatułki. Każdą połówkę przeciąć kolejno na trzy jednakowe części. Wszystkie części ciasta dobrze posypać mąką.

03

  1. Każdą część ciasta przeciąć przez środek, prawie do brzegów. Po obu stronach zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć lekko rękami, aby powstały spore otwory, które nie posklejają się podczas pieczenia. (Autor zaleca, aby nie kombinować i nie robić za dużo nacięć. Lepiej mniej i dobrze otwartych. Mniejsze mogą się posklejać podczas pieczenia).

04

05

06

  1. Fougasses przełożyłam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Autor zaleca wyłożyć Fougasses na rozgrzany kamień lub odwróconą do góry dnem, rozgrzaną blachę.
  2. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i ściany piekarnika spryskać wodą. (Należy zrobić to w miarę szybko, aby jak najmniej ciepła uciekło z piekarnika). Zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec Fougasses przez 10- 12 minut (u mnie ok. 15-20 minut) na złoty kolor.

Uwaga: Do ciasta można dodać (pod koniec  wyrabiania) przekrojone na pół i bez pestek oliwki, prażoną cebulkę, czy upieczoną i pokrojoną w paski paprykę lub tuż przed samym pieczeniem „wcisnąć” w ciasto trochę świeżego rozmarynu lub tymianku.
Jeśli chcecie Fougasses zamrozić, należy podpiec je przez 6- 7 minut, ostudzić, zapakować we worek do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem zamrożone Fougasses włożyć do nagrzanego do 180- 200°C piekarnika i piec ok. 12 minut.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Brot für Genießer: 53 Variationen” słynnego piekarza Richarda Bertinet.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

1 godz.
zegarek2

Czas pieczenia:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Fougasse

Fougasse

Powiązane przepisy